De Aziatische hoornaar rukt op: gevaar voor mens én natuur?

Aziatische hoornaar

De Aziatische hoornaar (Vespa velutina) is een invasieve exoot die zich de laatste jaren steeds verder verspreidt in Nederland. Waar deze wespensoort een paar jaar geleden nog zeldzaam was, worden inmiddels uit vrijwel alle provincies meldingen gedaan. De opmars zorgt voor toenemende zorgen, met name bij imkers, natuurbeheerders en mensen die buiten werken of wonen.

 

Hoe herken je de Aziatische hoornaar?

De Aziatische hoornaar is iets kleiner dan de Europese hoornaar, maar oogt vaak donkerder. De belangrijkste kenmerken:

  • Een zwart borststuk

  • Gele uiteinden van de poten

  • Eén smalle oranje band op het achterlijf

  • Ongeveer 2 tot 3 cm lang

Omdat hij vaak hoog nestelt (denk aan boomtoppen, schuurtjes of dakranden), wordt hij soms pas laat opgemerkt.

 

Waarom is deze wesp zo’n probleem?

De Aziatische hoornaar vormt geen groot gevaar voor mensen zolang hij zich niet bedreigd voelt. Toch zijn er twee belangrijke redenen waarom we deze soort serieus moeten nemen:

  1. Schade aan de biodiversiteit – De hoornaar jaagt actief op honingbijen en andere bestuivende insecten. Hierdoor komt de balans in ecosystemen in gevaar.

  2. Risico op agressie bij verstoring – Wie per ongeluk een nest verstoort, bijvoorbeeld bij tuinwerkzaamheden of in de natuur, kan te maken krijgen met een agressieve reactie.

 

Wat kun je doen bij een vermoeden?

Zie je een verdachte grote wesp of een mogelijk nest? Maak dan indien mogelijk een duidelijke foto en meld je waarneming via waarneming.nl of de speciale meldpunten voor exoten. Probeer het dier of nest vooral niet zelf te bestrijden.

Bij Wals Plaagdierbestrijding volgen we de ontwikkelingen rond de Aziatische hoornaar op de voet. Wij helpen bij het veilig signaleren, herkennen én, indien nodig, bestrijden van dit soort risico’s. Onze professionals zijn opgeleid om veilig te werken bij insectenplagen, ook bij nieuwe soorten zoals deze.

Neem gerust contact met ons op voor advies, of als je twijfelt over een waarneming. 

Deel deze post op: